מיגרנה – מה זה?
מיגרנה היא אחת ההפרעות הנפוצות בעולם. בממוצע, כל אדם שמיני יסבול ממיגרנה במהלך חייו. מיגרנה הוא השם שניתן להפרעה הכוללת כאבי ראש התקפיים, בעוצמה בינונית עד קשה , לרוב במחצית הראש. הכאב ,לרוב ,אינו רציף אלא בעל אופי פועם ומלווה לפעמים בבחילה, רתיעה מאור (פוטופוביה) גם רעש וריחות עשויים להגביר את הכאב. תדירות ההתקפים שונה מאדם לאדם.
תסמינים במהלך התקף מיגרנה
לפני ההתקף יש אנשים שחשים שינויים במצב הרוח, תחושה של אי שקט או דיכאון מסוים, לפעמים כאבי בטן או תחושה של מתח בשרירי הצוואר והגב.
הכאב מופיע ומתעצם בהדרגה, עולה יורד לאורך שעות רבות.
הכאב עשוי להיות מלווה בתחושה של חוסר יציבות, מעין סחרחורת, בחילה, הקאה, לעיתים שלשול.
ראייה מטושטשת.
הזעה ותחושת קור.
הראש רגיש מאד למגע.
לאחר שהכאב שוכך נותרת עייפות, תחושה של תשישות וקושי להתרכז. בחלק מהסובלים ,לאחר שהכאב חולף, מתפתחת תחושה של אופוריה (מצב רוח טוב ורצון לפעילות) באחרים דווקא נטייה לדיכאון.
איך מאבחנים מיגרנה?
חשוב לאבחן מיגרנה ולהבדיל אותה מסוגים אחרים של כאבי ראש כרוניים כיון שהתקפי מיגרנה מגיבים ,לפחות חלקית, לטיפול ספציפי שאינו יעיל בסוגים אחרים של כאבי ראש. האבחנה היא קלינית בלבד. בדיקות דימות של המוח אינן מסייעות. האבחנה מתבססת על סיפור המחלה, תבנית ההתקפים, אופי הכאב (פועם, מחצית הראש) , משך ההתקף, הרגישות לאור ולרעש, נוכחות אאורה (אם יש), הבחילה , בנשים- הקשר למחזור החודשי, העייפות שלאחר ההתקף.
חשוב שתדעו
ניתן להגיש בקשה להכרה בנכות עקב מיגרנה.
הקריטריונים לקביעת שיעורי הנכות עקב מיגרנה מתייחסים לעוצמת ההתקפים, לתדירות ההתקפים ולמידת התגובה לטיפול התרופתי.
מהם הגורמים למיגרנה?
קיימת נטייה משפחתית למיגרנה, צורה נדירה של מיגרנה הכוללת חולשת גפיים בזמן התקף-היא תורשתית דומיננטית.
רוב ההתקפים מתרחשים ללא גירוי ברור אך אנשים מסוימים מזהים גירוי מקדים כמו אירוע של דחק נפשי או מאמץ גופני חריג, חשיפה לקור או מאכל מסוים: לאחר שתיית אלכוהול, אכילת שוקולד או גבינות.
המנגנון המדויק של היווצרות הכאב אינו ידוע. מיגרנה היא במהותה הפרעה נוירולוגית. המערכת הפגועה היא, ככל הנראה, מערכת העצבים שסביב כלי הדם במוח. במיוחד כלי הדם הנמצאים מעל ומתחת לקרומי המוח.
איך מאבחנים מיגרנה?
חשוב לאבחן מיגרנה ולהבדיל אותה מסוגים אחרים של כאבי ראש כרוניים כיון שהתקפי מיגרנה מגיבים ,לפחות חלקית, לטיפול ספציפי שאינו יעיל בסוגים אחרים של כאבי ראש. האבחנה היא קלינית בלבד. בדיקות דימות של המוח אינן מסייעות. האבחנה מתבססת על סיפור המחלה, תבנית ההתקפים, אופי הכאב (פועם, מחצית הראש) , משך ההתקף, הרגישות לאור ולרעש, נוכחות אאורה (אם יש), הבחילה , בנשים- הקשר למחזור החודשי, העייפות שלאחר ההתקף.
מימוש זכויות רפואיות לסובלים ממיגרנה
מיגרנה בה עוצמת הכאב רבה או תדירות ההתקפים גבוהה עלולה לפגוע בתפקוד היומיומי . הפגיעה יכולה להתבטא באובדן כושר העבודה ו/או באובדן ימי עבודה עקב היעדרות בימים בהם יש התקף. חולי מיגרנה קשים עשויים להיות מוכרים כנכים על ידי המוסד לביטוח לאומי .
לאחרונה, המוסד לביטוח לאומי אימץ נוהל הכולל קריטריונים ברורים, המנחים את רופאי הוועדות הרפואיות של המוסד. הקריטריונים לקביעת שיעורי הנכות עקב מיגרנה מתייחסים לעוצמת ההתקפים לתדירות ההתקפים ולמידת התגובה (או העדר תגובה) לטיפול התרופתי.
כיום, ניתן להגיש בקשה להכרה בנכות מול ביטוח לאומי עקב מיגרנה, ובמידה והבקשה תוכר ותקבע נכות – זהו פתח למימוש זכויות גם מגופים נוספים.
רבים מאלה הסובלים ממיגרנה אינם מודעים לכך שביכולתם להגיש בקשה להכיר בהם כנכים ,ובכך לאפשר להם לממש את זכויותיהם הרפואיות. גם מי שמודע לאפשרות זו, אינו מצוי ,בדרך כלל, בפרטים שיכולים לעשות את ההבדל שבין הכרה לאי הכרה בתביעת הנכות. על מנת לממש את מלוא הזכויות עבור חולי מיגרנה, חשוב ונכון להסתייע בגוף מקצועי רפואי למימוש זכויות רפואיות.
בחברת לבנת פורן אנו פועלים במומחיות, במקצועיות וביסודיות, למימוש זכויות רפואיות של אנשים הסובלים מהתקפי מיגרנה בדרגות חומרה שונות. אנחנו מציעים לכל אדם צוות רב-מקצועי עתיר ידע ובעל ניסיון עשיר.
טיפול במיגרנה
הטיפול בהתקף מיגרנה אלה החווים התקפים בהם עוצמת הכאב היא בינונית ומטה יכולים, במקרים רבים, להסתפק במשככי כאב מקובלים. אין הסכמה לגבי עדיפות לתכשיר או לקבוצת תכשירים מוגדרת. כיון שההתקפים חוזרים ומופיעים כל סובל מוצא, עם הזמן, את הרכב התרופות שהוא היעיל ביותר עבורו.
טיפול במיגרנה קשה- להתקפים בהם הכאב חזק קיימת קבוצת תרופות ייחודית שפעולתה מבוססת על עיכוב הפרשת סרוטונין בקצות העצבים הצמודים לכלי הדם.
במקרים של כאב קשה במיוחד אפשר להשתמש בתרופות עוצמתיות לשיכוך כאב הניתנות בעירוי אך טיפול כזה דורש השגחה רפואית ויכול להינתן במוקדי חירום או בחדרי מיון של בתי חולים.
טיפול אלטרנטיבי (רפואה משלימה) – כמו במחלות כרוניות רבות התפתחה גם לגבי מיגרנה תעשייה נרחבת של טיפולים אלטרנטיביים הטוענים ליעילות במניעת התקפים או בטיפול בהתקפים. דיקור סיני, שיאצו, יוגה, סוגי מסז', דיאטות קיצוניות ועוד.
* המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי
הזכויות הרפואיות שלך מגיעות לך!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
מיגרנה
כאב