מה זה צנתור לב?
צנתור לב זוהי שיטה אשר בודקת את פעילותו של הלב , הצנתור בודק אם יש חסימות או היצרויות בעורקי הלב הכליליים.
מתי מתבצע צנתור לב?
במצבים מסוימים צנתור לב מתבצע כבדיקה דחופה ולעיתים כבדיקה מתוכננת מראש.
צנתור לב דחוף מתבצע במקרה של התקף לב. במצב זה מתבצע צנתור שבמטרה שלו היא לאשר את האבחנה של התקף לב , לזהות את כלי הדם ה"חסום" וברוב המקרים לחדש את זרימת הדם באמצעות שימוש בטכניקות שונות. פעולת הצנתור ברוב המקרים היא פעולה מצילת חיים.
צנתור לא דחוף מתבצע במקרים של תעוקת חזה אשר באה לידי ביטוי בדרך כלל בכאבי חזה בזמן מאמץ. לעתים קרובות לפני הצנתור מתבצעת בדיקה לא פולשנית כגון מבחן מאמץ או אקו-לב במאמץ המעלים חשד לקיום הצירויות בעורקים הכליליים. גם במקרה זה מטרת הצנתור לזהות היצרויות משמעותיות או חסימות בכלי הדם הכליליים, ולאפשר פתיחה שלהם במידה ויש צורך.
חשוב שתדעו
צנתור לב נעשה מסיבות שונות הקשורות באירוע לב . מי שעבר צנתור לב , כדאי שיבדוק את הזכויות
הרפואיות העשויות להגיע לו מהמוסדות שונים
הסוגים של צנתור לב
ישנם שני סוגים של צנתור לב, צנתור אבחוני וצנתור וטיפולי. כאשר לכל אחד מהם יש מטרה שונה:
צנתור לב אבחנתי
מטרתו של צנתור לב אבחנתי הוא לבדוק את פעילות הלב ואת עורקי ומסתמי הלב, ולראות אם יש בהם היצרויות או חסימות שפוגעות באספקת הדם לשריר הלב. תוצאות הצנתור מאפשרות לקבל החלטה בנוגע לטיפול המתאים ביותר עבור החולה: טיפול תרופתי, הרחבה של ההיצרויות בעזרת בלון וסטנט או הפניה לניתוח מעקפים.
צנתור לב טיפולי
זהו צנתור אשר מטרתו העיקרית היא טיפולית והוא מבוצע בהמשך לצנתור אבחנתי. מטרתו של צנתור הלב הטיפולי לפתוח חסימות בעורקי הלב הכליליים ולשפר את הזרימה בהם. הצנתור הטיפולי מתבצע עם ציוד מיוחד ונמשך זמן ארוך יותר מצנתור אבחנתי.
מימוש זכויות רפואיות לחולי לב
לאחר אירוע לב, חולי לב רבים חווים ירידה בהכנסות ועלייה בהוצאות, דבר הפוגע מאוד באיכות החיים.
בשל כך קיימים חוקים ותקנות בכדי להקל על חולים כרוניים בכלל וחולי לב בפרט. למרבה הצער, חולי לב רבים אינם מודעים כלל לזכויות אלו ויש גם כאלו שמתקשים להוכיח את נכותם התפקודית ואת הקשר שלה לבעיה הלבבית, ואז, הם אינם ממצים את זכויותיהם במוסדות השונים. במקרה של פגיעה משמעותית בתפקוד כתוצאה ממחלת לב, ניתן לממש זכויות בביטוח לאומי, חברות הביטוח קופות החולים ומס הכנסה. חולי לב עשויים לקבל: קצבת נכות כללית, זכויות של נפגעי עבודה) במידה והאירוע נגרם עקב העבודה(, פטור ממס הכנסה, קצבת שירותים מיוחדים, וזכויות מחברות הביטוחים בהן הם מבוטחים.
איך עושים צנתור לב?
צנתור לב נעשה ללא צורך בהרדמה ואינו כואב. במידת הצורך ניתנות תרופות הרגעה למי שזקוק לכך. את הצנתור עושים בשכיבה דרך עורק היד או וריד המפשעה. מזריקים למקום חומר הרדמה מקומית, ומחדירים צינורית דקה שדרכה מחדירים את הצנתרים השונים.
לאחר מכן, בעזרת הצנתר מזריקים חומר ניגוד המכיל יוד לעורקים הכליליים ולחדרי הלב. במהלך הזרקת החומר מרגישים גל חום אשר חולף תוך מספר שניות. חומר הניגוד המכיל יוד משתקף בתוצאות הרנטגן, וכך בעצם ניתן לראות את חסימות העורקים. הצנתור נמשך בין 30-90 דקות.
* המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי
הזכויות הרפואיות שלך מגיעות לך!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
צנתור לב
קרדיולוגיה