מה זה וסקוליטיס ?
וסקוליטיס היא מחלה שהמשמעות שלה היא דלקת בכלי הדם. מערכת החיסון תוקפת את דפנות כלי הדם, מה שגורם לנפיחות ופגיעה במבנה כלי הדם. זרימת הדם נפגעת ועשויים להופיע קרישי דם בכלי הדם המודלקים. ביחד עם הנפיחות בדפנות כלי הדם, ההשפעה של שינויים אלו עלולים לתרום להיצרות או חסימה של כלי הדם. אספקת הדם המופחתת בעקבות היצרות או חסימה של כלי הדם, או לעיתים נדירות יותר בשל קרע בדפנות כלי הדם ודימום, עלולה לגרום לנזק לרקמות.
איך מאבחנים וסקוליטיס?
האבחנה של וסקוליטיס לא קלה היות והתסמינים שלה דומים למחלות שכיחות יותר. האבחנה צריכה להעשות על ידי רופא מומחה ובשילוב בדיקות דם ובדיקות שתן וגם בדיקות הדמיה שונות כמו רנטגן, סי טי וכדומה.
חשוב שתדעו
וסקוליטיס נחשבת למחלה אוטואימונית בה המערכת החיסונית תוקפת את כלי הדם וגורמת לדלקות. הטיפול משתנה בהתאם לסוג הדלקת, חומרתה ומצבו הרפואי של המטופל. ישנם סוגים שונים של וסקוליטיס והם נבדלים זה מזה בסוגי כלי הדם ובאיברים המושפעים מכך.
מהם הגורמים לוסקוליטיס ?
זו מחלה אוטאימונית ובדרך כלל אינה עוברת בתורשה, המחלה אינה מדבקת.
מהם התסמינים של וסקוליטיס ?
תסמיני המחלה משתנים בהתאם למספר כלי הדם המעורבות בדלקת ובמיקום שלהם בגוף וגם ברמת הפגיעה באספקת הדם. פגיעה זו יכולה לנוע בין ירידה קלה וזמנית בזרימת הדם לבין חסימה מוחלטת של כלי דם . בסופו של דבר זה יכול להוביל לנזק לרקמה וליצירת צלקת. מידת הנזק לרקמה היא זו שקובעת את הפגיעה בתפקוד האיבר. התסמינים השכיחים ביותר הם : תחושה לא טובה, חום גבוה, אבדן משקל ויתר לחץ דם.. יכולים להופיע גם כאבי בטן או כאבים פחות נפוצים כמו למשל כאבים בגפיים אשר נפגעו.
מימוש זכויות רפואיות לחולים ב וסקוליטיס
מחלת הויסקוליטיס מוכרת על ידי הביטוח הלאומי כמחלת כלי דם, והחולים בה עשויים להיות זכאים לקבל זכויות במידה והמחלה מפריעה להם בתפקוד היומיומי , מגבילה את הניידות, או גורמת להם להיזקק לליווי צמוד ולהשגחה צמודה. למשל : חולה שכושר השתכרותו נפגע ב- 50% ויותר, ונקבעו לו אחוזי נכות רפואית על ידי ועדה רפואית של ביטוח לאומי, זכאי לקבל קצבת נכות כללית. עם זאת, מימוש זכויות לאנשים עם ויסקוליטיס הוא מהלך הדורש ידע והבנה רפואיים ומעמיקים בנושא. זאת לצד הירתמות וגיוס זמן ומאמץ לביצוע הפעולות להשגת הכרה בבעיה וקביעת אחוזי נכות בהתאם לחומרתה והשפעתה על התפקוד היומיומי.
טיפול בוסקוליטיס
הטיפול בוסקוליטיס ראשונית כרונית הוא ארוך טווח ומורכב. המטרה של הטיפול היא להגיע לשליטה במחלה בהקדם האפשרי (טיפול אינדוקציה/השראה) ושמירה על שליטה לטווח ארוך (טיפול אחזקה), תוך הימנעות מתופעות לוואי תרופתיות שאינן הכרחיות. הטיפולים מותאמים אישית לכל מטופל בהתאם לגילו וחומרת מחלתו. לפעמים במקרה של וסקוליטיס ברגליים יש צורך בפיזיותרפיה על מנת לשפר את תפקוד השרירים והמפרקים. תמיכה פסיכולוגית וסוציאלית מסייעים לחולה ולמשפחתו כדי לאפשר להם להתמודד עם הלחצים והקשיים הכרוכים במחלה כרונית.
* המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי
הזכויות הרפואיות שלך מגיעות לך!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
וסקוליטיס
מחלות כלי דם