מה זה סרטן השד?
סרטן השד זהו הגידול הממאיר השכיח ביותר בקרב נשים. ישנם כמה סוגים של סרטן שד, אולם בכל הסוגים ישנה חשיבות מכרעת לאבחון מוקדם.
סוגי סרטן השד הם רבים, חלקם שכיחים יותר, חלק נדירים יותר.
באופן כללי סרטן נוצר כאשר אחד התאים ברקמה אינו מפסיק להתחלק ויוצר הרבה מאוד תאים סרטניים באזור אחד. הריכוז הזה של תאים סרטניים יוצר גוש שבהמשך עלול לגרום להרס של רקמות בריאות סמוכות ולשלוח גרורות לאיברים מרוחקים. כך בעצם מתפשט סרטן השד לבלוטות הלימפה שבבתי השחי ועלול לשלוח גרורות גם לאיברים אחרים. גם גברים עלולים לחלות בסרטן השד, אם כי סרטן שד בגברים הוא נדיר.
גילוי וטיפול מוקדמים, בשיטות שמפורטות בהמשך, מעלים מאוד את סיכויי ההחלמה מהמחלה.
התסמינים של סרטן השד
התסמין המרכזי לסרטן השד הוא גוש בשד. חשוב לציין שישנם מקרים רבים בהם הגוש הוא שפירי . תסמינים נוספים יכולים להיות: שקיעה של הפיטמה, הפרשה דמית מהפיטמה ושינויים בעור.
חשוב שתדעו
אחת משמונה נשים חולה בסרטן השד. גילוי מוקדם מעלה משמעותית את סיכויי ההחלמה מסרטן השד. לכן מומלץ לעבור בדיקת ממוגרפיה.
הגורמים לסרטן השד
הגורמים המדויקים לסרטן השד עדיין לא ברורים עד הסוף, אך נראה שהדבר קשור לגורמים גנטיים וסביבתיים. ישנם גם גורמים שיכולים לפתח את הסיכון לחלות בסרטן השד , כמו : תורשה, טיפול הורמונלי חלופי אחרי גיל המעבר,השמנה, הופעת הווסת הראשונה בגיל מוקדם והפסקת הווסת בגיל מאוחר יחסית. הריון ראשון בגיל מבוגר יחסית (גיל 30 ויותר), עישון ועוד.
איך מאבחנים סרטן השד ?
אבחון סרטן השד נעשה בדרך כלל על ידי גילוי של גוש בשד. אבל הדרך היחידה לגלות סרטן שד היא באמצעות בדיקת ממוגרפיה או אולטרסאונד שד. ממוגרפיה מאפשרת לגלות גושים קטנים שלא ניתן לחוש בהם באמצעות מישוש. גילוי הגידול בשלב מוקדם מפחית את התמותה מסרטן השד בשיעור ניכר.
מימוש זכויות רפואיות לחולי סרטן השד מול ביטוח לאומי וגופים נוספים
סל הזכויות לחולי סרטן השד כולל (כל מקרה לגופו) קצבאות מהמוסד לביטוח לאומי כגון קצבת נכות,אחוזי נכות, קצבת שירותים מיוחדים, גמלת ניידות, שיקום ועוד. כמו כן, ניתן לממש זכויות ברשויות המס, הנחות בתשלומי הרשויות המקומיות, הטבות בקופות חולים ועוד.
חולות סרטן השד , כמו חולי סרטן בכלל, נדרשים להתמודד עם בדיקות וטיפולים רבים, ולצידם עם חששות וחרדות. לפיכך, חולים רבים אינם מודעים לזכויותיהם, וגם מי שמודעים לא תמיד פנויים, פיסית ונפשית, לטפל במימוש הזכויות. התהליך הוא לרוב מורכב, יש לאסוף מסמכים ולנהל מהלכים אל מול הביטוח הלאומי וגופים אחרים. חשוב להכיר את מלוא הזכויות המגיעות לחולי סרטן השד .
טיפול בסרטן השד
הטיפול בסרטן השד תלוי בשלב הגילוי , בין הטיפולים:
ניתוח- נשים שהתגלה אצלן גידול בשד עוברות בדרך כלל ניתוח לכריתת הגידול. לעיתים יש צורך בניתוח מורכב יותר של כריתת שד.
הקרנות- אחרי ניתוח יש בדרך כלל צורך בטיפול משלים בקרינה - במיוחד אם מדובר היה בכריתה חלקית. במקרים מסוימים ניתן להסתפק במנת קרינה אחת שניתנת במהלך ניתוח הכריתה.
קיימים גם טיפולים ביולוגיים, כימותרפיה וטיפולים אנטי־הורמונליים.
* המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי
הזכויות הרפואיות שלך מגיעות לך!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
סרטן השד
אונקולוגיה